Het Islamitisch Observatorium Nederland (ION) richt zich sinds 2011 op het vaststellen van islamitische kalenderdata door middel van maankijkobservaties met het blote oog. Tevens kondigen wij het begin- en eind van iedere islamitische maand aan in samenwerking met collega moslimobservatoria met nadruk op belangrijke islamitische kalenderdata zoals het begin- en eind van de Ramadan, 'Ied al-Fitr (Suikerfeest), 'Ied al-Adha (Offerfeest) en andere belangrijke islamitische kalenderdata.
Daarnaast leveren we ook content dat gerelateerd is aan de wetenschap rondom maankijkobservaties zoals islamitische astronomie,
Het doel van het ION is om transparantie en nauwkeurigheid te bieden in het proces van het bepalen van de islamitische kalenderdata, wat voor veel moslims in Nederland van belang is bij het plannen van religieuze activiteiten en feesten.
Methodiek conform de Shari'a (islamitische wet)
De islamitische maand wordt vastgesteld op basis van de maankalender, die gebruik maakt van de maancyclus. Elke maand begint bij de zichtbaarheid van de nieuwe maansikkel (dus niet bij de geboorte van de maan). Dit betekent dat de maand start zodra de nieuwe maan zichtbaar wordt, wat kan variëren afhankelijk van de locatie. De islamitische kalender is dus een maankalender, waarbij elke maand uit 29 of 30 dagen bestaat, afhankelijk van de maancyclus. Dit doen wij in navolging van onze Profeet ﷺ die zei:
"Als jullie de maansikkel zien, vast dan en als jullie deze weer zien, eet dan en als deze aan jullie is voorbijgegaan, vast dan dertig dagen"
[Overgeleverd in Sahih Muslim]
Een brug tussen traditionele maankijkobservatie en islamitische wetenschap.
Het proces van het vaststellen van een islamitische maand gebeurt traditioneel door het visueel waarnemen van de nieuwe maan. In veel islamitische landen worden er waarnemers (mushahideen) aangesteld die naar de horizon kijken om te bevestigen of de nieuwe maan zichtbaar is. Als de nieuwe maan gezien wordt, wordt de volgende maand gestart.
Het ION combineert traditioneel islamitisch observatie van de maansikkel met astronomische wetenschap om de zichtbaarheid van de nieuwe maan nauwkeurig vast te stellen. Het observatorium houdt dus ook rekening met de astronomische zichtbaarheid van de maansikkel. Dit doen wij middels gedetailleerde astronomische software en gegevens die aangeven wanneer de maan zichtbaar zou kunnen zijn voor het blote oog vanuit een bepaalde locatie. Deze informatie wordt vooraf iedere maansikkelobservatie openbaar beschikbaar gesteld voor de moslimgemeenschap. We gebruiken deze data niet om nieuwe maanden mee aan te kondigen. Wij gebruiken deze enkel ter ondersteuning en validatie van maansikkelwaarnemingen die bij ons en collega observatoria binnenkomen. Vrijwel alle moslimobservatoria wereldwijd die traditioneel de maansikkel observeren hanteren deze methodiek.
Bevestiging enkel met het blote oog
Onze methodiek volgt het overgrote deel van de islamitische geleerdheid op, waarin gesteld is dat de maansikkel enkel en alleen bevestigd mag worden met het blote oog. Bij het ION gebruiken we soms astronomische wetenschap ter ondersteuning van de betrouwbaarheid van een maansikkelobservatie (validatie), vanwege het feit dat het in onze moderne wereld heel makkelijk is geworden om een waarneming te melden. Dit zorgt er mede voor dat het ook makkelijker is geworden om een vals positieve melding te doen met alle gevolgen van dien voor de moslimgemeenschap. Daarom is het ook belangrijk dat wij vandaag de dag deze waarnemingen controleren via de wetenschap. Een ander voorbeeld van waarnemen met wetenschappelijke ondersteuning, is het gebruiken van bijvoorbeeld verrekijkers en telescopen om de maansikkel te zoeken. Bevestiging vind hierna dan enkel plaats met het blote oog. Indien wij de maansikkel kunnen zien door een telescoop, maar niet met het blote oog, dan keuren wij deze niet als een positieve waarneming, in navolging van de breed gedragen islamitische geleerdheid.
Wij volgen toch al Saoedi Arabië m.b.t maankijkobservaties?
De afgelopen jaren is keer op keer aangetoond dat het Saoedisch Hooggerechtshof nauwgezet haar voorgecalculeerde Umm al-Qurra kalender volgt en naar buiten toe communiceert dat zij de maansikkel hebben gezien op dagen dat dit astronomisch onmogelijk was. Dit is een trend die zij voort zullen zetten en daarom worden de aankondigingen van de Saoedische staat unaniem onbetrouwbaar geacht door vrijwel alle moslimobservatoria wereldwijd.
Hieronder vind je een video van het Islamitisch Observatorium Nederland uit 2019 waarbij het einde van de Ramadan verkeerd werd aangekondigd door Saoedi Arabië en waarom dit zo was. Nu in 2025 dreigen wij weer precies dezelfde situatie mee te maken. Saoedi Arabie zal ook voor 2025 de 'Ied al-Fitr een dag te vroeg aankondigen, met als gevolg dat mensen een dag eten, terwijl er nog gevast moet worden.
Zijn de moskeeën op de hoogte van dit probleem?
Het antwoord is simpelweg: ja. Moskeeën in Nederland die menen dat wij de Saoedische aankondigingen moeten volgen, zijn intern op de hoogte van de foute Saoedische aankondigingen en dat deze voorgecalculeerd zijn op basis van de 'geboorte' van de nieuwe maan. Desondanks communiceren zij nog steeds naar de moslimgemeenschap toe dat dit is op basis van maankijkobservaties, terwijl er gewoon een voorgecalculeerde kalender nauwgezet wordt gevolgd. In het verleden hebben een aantal geleerden binnen en buiten Nederland geprobeerd om verschillende moskeeën in Nederland bij elkaar te brengen, waarbij het ION zich hierbij onvoorwaardelijk dienstbaar heeft opgesteld richting hen. Conferenties en masterclasses van gerenommeerde moslimwetenschappers zijn hierbij georganiseerd, maar vooral bezocht door gewone leden van de gemeenschap. Het lukt maar niet om deze moskeebesturen bij elkaar te krijgen om tot een oplossing te komen. Ieder jaar worden er intern en extern beloften en intenties uitgesproken om tot oplossingen te komen, zonder dat er resultaten of vooruitgang wordt geboekt.
Het ziet er naar uit dat de oplossing moet komen vanuit de moslimgemeenschap zelf. Daarom hebben wij het Islamitisch Observatorium Nederland opgericht. Een grass-roots organisatie wat een vorm en stem tracht te geven aan dit initiatief om over te gaan tot een transparante en duurzame aankondigingssysteem dat wij makkelijk en eerlijk kunnen uitleggen aan onze en de toekomstige moslimgemeenschappen in Nederland conform de Islamitische Wet. Wij zijn niet verbonden aan welke mogendheid dan ook, behalve aan die van onze Schepper en Zijn boodschapper ﷺ die zei:
"Inderdaad deze religie begon als iets vreemds en het zal weer terugkeren naar iets vreemds. Gezegend zijn de vreemdelingen, zij die mijn Soenna herstellen nadat deze verpest is door de gemeenschappen na mij." - Profeet Mohammed ﷺ.
[overgeleverd in at-Tirmidhi]
DOE MEE!
Zonder steun van de moslimgemeenschap kunnen wij niet voortbestaan en onze gezamenlijke taak om deze bijna verloren Soenna en bevel van de Profeet ﷺ uit te voeren en te doen heropleven . Tevens heeft de moslimgemeenschap het volste recht op juiste informatie en een transparante aankondiging van onze islamitische maanden en bijzondere dagen. Wij willen dit graag faciliteren vanuit het Islamitisch Observatorium Nederland en hebben naast uitvoerende leden, vooral behoefte aan de financiële impuls om het volgende zo snel mogelijk op te zetten en/of te onderhouden:
Wij geloven er in dat wij samen omwille van onze gemeenschap en die van de toekomst, een consistente, transparante en openbaar systeem kunnen opzetten voor het aankondigen van onze islamitische feestdagen, maanden en bijzondere dagen en hebben jouw steun hier bij nodig. Steun ons via onderstaande button zodat we zo snel mogelijk onze doelen kunnen verwezenlijken met de Wil van Allah.
Steun ons daarom met een (bij voorkeur maandelijkse) bijdrage via onderstaande button (verwijzing naar Backme.org)
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.